Evacuatie van uw bedrijf? Zorg dat u een aanwezigheidslijst hebt!

Bij brand of een andere dreiging is het belangrijk dat u snel en efficiënt uw bedrijfsgebouwen kunt evacueren. Cruciaal daarbij: een correcte lijst opstellen van alle personen die zich voor de evacuatie in de gebouwen bevonden. Enkel dan kunt u checken of iedereen inderdaad in veiligheid is gebracht. Een woordje uitleg.

Oefen regelmatig een evacuatie

Als werkgever bent u verplicht om preventieve maatregelen te nemen om de veiligheidsrisico’s in uw bedrijf in te perken en uw medewerkers voor te bereiden op noodsituaties. Een duidelijke evacuatieprocedure is daarbij van levensbelang. Stel dus evacuatieplannen op en afficheer ze in uw gebouwen. Daarnaast moet u veiligheidsverantwoordelijken aanstellen en uw werknemers informeren over de procedures die ze moeten volgen bij een ontruiming van uw bedrijf.

Door regelmatig een evacuatieoefening te organiseren, leren uw medewerkers hoe ze bij een echte noodsituatie snel en veilig de gebouwen kunnen verlaten. Als werkgever bent u trouwens verplicht om minstens één keer per jaar zo’n evacuatieoefening te houden. Beschouw dit niet als tijdverlies of een ongemak, maar besef dat het een belangrijk onderdeel is van het veiligheidsbeleid in uw onderneming.

Een aanwezigheidslijst is cruciaal

Zodra uw werknemers het gebouw verlaten hebben, is het zaak om snel te controleren of alle aanwezigen veilig zijn kunnen ontkomen. Daarom hebt u een checklist nodig met de namen van alle personen die vlak voor de evacuatie aanwezig waren in de gebouwen. Omwille van onder meer klantenbezoeken, ziekte, thuiswerk en glijdende werkuren is dit niet altijd evident. Bovendien hebt u een overzicht nodig van alle externen (zoals leveranciers en klanten) die aanwezig waren in uw gebouwen.

Makkelijk met de juiste software

Dankzij de oplossingen voor tijdregistratie en bezoekersregistratie van primion Benelux is het mogelijk om op elk moment een overzicht te krijgen van de aanwezige personen. Met deze info maakt u makkelijk een up-to-date aanwezigheidslijst om te gebruiken bij uw evacuaties. Zo ziet u niemand over het hoofd en garandeert u de veiligheid van iedereen die bij u over de vloer komt.

Meer weten over onze oplossingen? Neem snel contact met ons op.

to top
close