De havens van België en Nederland zijn van cruciaal belang voor de internationale handel en economie in Europa.
Met een enorme hoeveelheid goederen die dagelijks in- en uitgevoerd worden, is het niet verrassend dat deze havens ook het toneel zijn van toenemende drugscriminaliteit. Smokkelaars en criminele organisaties maken gebruik van de complexe logistieke infrastructuur om drugs te verstoppen tussen legale producten die verscheept moeten worden, of juist net uitgeladen zijn.

Wanneer las u voor het laatst een nieuwsbericht over een grote drugsvangst in de haven? Het zal waarschijnlijk niet al te lang geleden zijn.
Ter illustratie: in 2022 nam de politie maar liefst 110.000 kilo cocaïne beslag in de haven van Antwerpen, ruim 20.000 kilo meer dan het jaar daarvoor (bron: NOS).
Deze ontwikkeling vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid en integriteit van bedrijven in de havens.

Daarnaast veroorzaakt de toenemende hoeveelheid drugsgerelateerde criminaliteit ook een groeiende angst, achterdocht en wantrouwen bij het personeel dat werkt in de overslag of in de vele transportbedrijven die dagelijks zó veel goederen moeten verwerken, dat zij niet in staat zijn om alles grondig te controleren.

Dat moet écht anders.
Tijd om de beveiliging op te schroeven en drugscriminelen buitenspel te zetten.

De huidige beveiliging is vaak al lang niet meer toereikend

De huidige beveiliging van veel havenbedrijven is vaak al lang niet meer opgewassen tegen de steeds complexere manieren waarop criminelen te werk gaan om binnen te komen bij hun doelwit.
Dit veroorzaakt grote problemen, want Europa en de Verenigde Staten dwingen steeds vaker af dat leveringen in havens uitsluitend plaats mogen vinden wanneer er alles aan wordt gedaan om een veilige doorstroom of toegang te kunnen garanderen.

Een onmiskenbaar zwak punt in de beveiliging van veel bedrijven in de havens is het gebruik van oude toegangspasjes welke makkelijk kopieerbaar zijn en het niet inzetten van biometrie of perimeterbeveiliging.

Nog veel te vaak worden deze soms wel 20 jaar oude systemen benaderd met een “Als ’t werkt, dan werkt ‘t”-houding.
En dat is een gevaarlijke manier van denken.
De technologie achter deze systemen is vaak lang geleden al gekraakt door criminelen. Het gevolg: oude toegangspasjes zijn eenvoudig te hacken en te kopiëren, wat betekent dat criminelen met een gestolen of nagemaakt toegangspasje alsnog toegang kunnen krijgen tot deze bedrijven en hun faciliteiten.
En dat gaat vrij eenvoudig, want er zijn ‘gewoon’ apps beschikbaar waarmee criminelen via hun smartphone de gegevens van een pasje kunnen uitlezen en kopiëren, zonder dat de medewerker van wie het pasje is, het doorheeft.
Met de gekopieerde badge of pas kunnen criminelen nu ongezien de achterdeur van uw bedrijf openen en drugs verstoppen of weghalen alvorens de lading wordt verwerkt tussen de aldaar opgeslagen goederen.

Wat nu?
Om de continuïteit en het imago van jullie bedrijf te waarborgen, is het voorkomen van dergelijke incidenten en alles wat daarbij komt kijken door middel van betere beveiliging een belangrijk topic.

Onopvallend, ondoordringbaar: stap over op perimeterbeveiliging

De eerste stap in voorkomen dat criminelen via de achterdeur uw bedrijf binnen kunnen komen is zorgen dat zij de achterdeur nooit bereiken. En daarvoor hoeft u van uw bedrijf geen grauw bastion te maken met torenhoge muren. In plaats daarvan is het raadzaam om te kiezen voor moderne, onopvallende perimeterbeveiliging, waarbij uw bedrijf verandert in een ondoordringbaar fort door de vooruitstrevende combinatie van hekwerken, camera’s, verlichting en toegangscontrole.

De camera’s die worden gebruikt in perimeter-beveiligingssystemen zijn uitgerust met geavanceerde technologieën zoals infrarood- en warmtebeeldtechnologie. Deze stellen de camera’s in staat om indringers te detecteren, zelfs onder slechte lichtomstandigheden of bij
ongunstige weersomstandigheden. Bovendien kunnen de beelden in real-time worden gemonitord door beveiligingspersoneel, waardoor zij snel kunnen reageren op mogelijke inbraken.

Door een combinatie van al deze middelen wordt het onmogelijk om het terrein van uw bedrijf de betreden via andere wegen dan de door u aangewezen toegangspunten. En als u deze toegangspunten ook voorziet van state-of-the-art beveiliging, maken drugscriminelen geen schijn van kans meer!

 

Hand swipe-technologie: eenvoudige, ondoordringbare toegangscontrole in een handomdraai

Om te voorkomen dat criminelen ooit nog ‘zomaar’ deuren kunnen openen door hacks of gekopieerde badges en pasjes, is het onvermijdelijk om over te stappen op een vorm van toegangscontrole die simpelweg niet te kraken is namelijk het uitbreiden van jullie toegangscontrole met biometrie.
Of indien biometrie voor jullie bedrijf geen optie is er in ieder geval voor zorgen dat de leestechnologie van de badges niet kopieerbaar is.

De vingerscantechnologie maakt gebruik van vooruitstrevende hand swipe-technologie, een ware revolutie in toegangscontrole en beveiliging. In plaats van slechts één vingerafdruk te registreren, analyseert deze geavanceerde technologie maar liefst vier vingerafdrukken tegelijkertijd wanneer een persoon zijn of haar hand over de scanner beweegt. En dat slechts in een fractie van een seconde!

Pas als alle vier de vingerafdrukken worden herkend, krijgt deze persoon toegang tot uw bedrijf. Deze manier van identificeren is contactloos waarmee hygiëne e.d. verzekerd is.
Een belangrijk voordeel van hand swipe-technologie is dat het systeem uitsluitend werkt bij levende handen van echte mensen. Dit voorkomt fraude, zoals het gebruik van kunstmatige vingerafdrukken of andere trucjes die criminelen mogelijk zouden kunnen inzetten
om toegang te verkrijgen.

Kortom, de vingerscantechnologie biedt een ongeëvenaarde combinatie van beveiliging, betrouwbaarheid en gebruiksgemak.
Criminelen staan nu echt buitenspel!

Van perimeterbeveiliging tot biometrie: primion Benelux maakt van uw bedrijf een ondoordringbaar fort

Het is tijd om als bedrijf hard terug te vechten in de strijd tegen drugscriminaliteit. Met onze jarenlange ervaring in implementatie en installatie van geautomatiseerde beveiliging binnen de grootste havens van Europa is primion Benelux dan dus ook voor jullie de juiste keuze.
Door te kiezen voor de geavanceerde perimeterbeveiliging en vingerscantechnologie, zet u een onmisbare stap in de goede richting.

Wij nodigen u uit om samen met primion Benelux verder te praten over hoe wij uw bedrijf veiliger kunnen maken met de nieuwste technologieën, zonder verstoring van de dagelijkse gang van zaken. Zo kunt u doen waar u goed in bent en blijven drugscriminelen buiten in de kou staan!

to top
close